Norra Alliansens tid vid makten i Kabul 1992-96 var det värsta perioden för kvinnorna i Afghanistan i modern tid.
Efter att den kommunistiske presidenten Najibullah störtades 1992 bröt eländet ut. De nya makthavarna i Mujahedin splittrades. Vissa klanledare ville folket väl, men många var rena banditer. Laglöshet rådde och det var under dessa år som Kabul förstördes.
De framsteg som uppnåtts under den sovjetstödda regimen, då kvinnorna arbetat inom sjukvården, skolan, administrationen och media, upphörde snart. Förtrycket tog sig våldsamma uttryck.
Åren 1992-96 blev kvinnor våldtagna, skändade och överfallna. Många begick självmord till följd av de handlingar de utsatts för.
När den USA-stödda talibanrörelsen tåget in i Kabul 1996, och därmed kontrollerade merparten av landet , lyckades de bringa ordning och reda i det kaotiska tillståndet. Men maktskiftet fick också andra konsekvenser .
kvinnor i städerna har levt i en outhärdlig tillvaro. Talibanerna förbjöd kvinnor och flickor att arbeta och gå i skola. Det var stadsborna som drabbades av talibanernas förtryck. Kvinnorna på landsbygden, där majoriteten afghaner bor, fortsatte jobba på fällen som tidigare, och vad det gillar flickorna ökat under talibanernas tid.
- Idag dess fiender
Vän eller fiende ?
Ja det kan inte vara lätt för USA att hålla reda på. Förna vänner som blev fiender har åter blivit vänner.
Norra Alliansen intåg i Kabul var en vändpunkt i USA:s politik i Afghanistan. Talibanregimen är väck och inträde de nya härskarna. Det kan i denna stund vara värt att göra en tillbakablick över USA:s politik i Afghanistan.
Redan när en grupp västerorienterade officerare, utbildade i Sovjetunionen grep makten i Afghanistan 1978, började USA mata den muslimska motståndsrörelsen Mujahedin med vapen. Vänsterregimens planerade förändringar , jordreformen, lika rättigheter för kvinnor, utbyggd utbildning och sjukvård, liksom dess vänskapliga relation med Sovjetunionen stod i direkt motsättning till USA:s intressen. När sovjetiska trupper tågade in i landet året därpå utökade USA stödet till de sovjetfientliga krafterna.
CIA-stöd till Bin Ladin
En av dem som mottog frikostig hjälp under 1980-talet var den nummer ökände Usama Bin Ladin Med pengar, vapen och träning från CIA byggde han sin organisation för att strida mot de sovjetiska soldaterna. USA:s samarbete med denne saudiske mångmiljonär pågick ända in på 1990-talet. Frågan som ställer sig är : Vad Bin Ladin varit idag utan USA?
När de sovjetiska trupperna lämnade Afghanistan 1989, efter tio år strider, lyckades den sovjetvänliga presidenten Najibullah behålla makten i delar av landet fram till 1992. Mujahedin, där de grupper som idag utgör Norra Alliansen ingick, blev till slut en övermäktig fiende. Det övervälde som följde var inte vad supermakten i väst önskade. För att möjliggöra byggandet av oljeledningar från de centralasiatiska fd sovjetrepublikerna genom Afghanistan till Pakistan och Indien eftersträvande USA ordning och reda i landet. När grupperna i Norra Alliansen inte uppfyllde dessa önskemål satsade USA pengar och vapen på en nya kraft, de unga fundamentalistiska talibanerna.
Rörelsen grundades i november 1994, vilka sägs ha varit ett direkt resultat av CIS:s och den pakistanska underrättelsetjänsten ISI:s arbete. Två år senare 1996,intog talibanerna Kabul. Återigen blev supermakten USA besviken. De nya afghanska makthavarna var inte den underdåniga kraft USA hoppats på. Samarbetet fortsatte dock tills hemmaopinionen i USA tvingade Clinton att ta avstånd från regimen och fördöma dess medeltida kvinnosyn.
Talibanerna vars maktövertagande knappast hade skett om inte USA haft sitt finger med i spelet, har nu störtats Norra Alliansen, USA tidigare vänner, har åter intagit härskarnas tron i Kabul.
Hur länge kommer de nya makthavarna att falla USA i smaken? Det återstår att se.